Flunssa verotti voimia, eikä ole tullut paljoakaan leivottua viime päivinä. Ainakaan mitään sellaista mitä kehtaisi julkaista ;). Eilen kuitenkin iski leipomisinto (tai ennemminkin syömisinto). Laitanpa nyt sen minun perus sämpyläreseptini. Yleensä olen laittanut niihin myös sokerijuurikaskuitua hiutaleina, mutta nyt ne ovat alkaneet jotenkin tökkiä. Koska syön aina vaan näitä oma tekemiä sämpylöitä/leipiä, niin jotain vaihtelua olisi kiva saada. Se, että viljoista voin käyttää vaan riisiä, rajoittaa kyllä melkoisesti. Psylliumia laitoin nyt vaan ihan vähän, koska ilmeisesti senkin maku on alkanut tökkimään. Muutenkin sitä on hulahtanut viime aikoina vähän liikaa sämpylätaikinoihin vieden turvotessaan tilaa jauhoilta ja koostumus on jäänyt vähän liisterimäiseksi. Chia-siemeniä laitan taikinaan ensi kerralla. Nyt unohdin ne. Tästä tulee pellillinen, eli n. 9 sämpylää.
Sämpylät (viljaton, munaton, maidoton)
6 dl vettä
1,5 tl psylliumia
1 pss kuivahiivaa
2 tl suolaa
n. 400-500g riisijauhoja
1 dl tapiokatärkkelystä
1,5 tl ksantaania
3/4 dl oliiviöljyä
kourallinen auringonkukansiemeniä
Laita psyllium reilusti kädenlämpöiseen veteen ja anna turvota hetki. Lisää kuivahiiva ja suola. Lisää jauhot, joihin on sekoitettu ksantaani. Lisää loppuvaiheessa oliiviöljy. Itse sekoittelen kaiken ihan käsivispilällä. Taikina saa olla sellaista pehmeää, jota on helppo nostella ruokalusikalla pellille kasoiksi. Ei missään nimessä sellaista käsin leivottavaa, vaan löysempää. Huom. ei kuitenkaan ihan valuvan löysää! Tällä tyylillä tulee nimittäin ihanan pehmeitä sämpylöitä, eikä sellaisia kuivia tai sitkeitä mitä usein kaupoissa myytävät gluteenittomat ovat. Laita heti sämpylät pellille ja anna vasta sitten kohota liinan alla. Jos laitat uunin lämpenemään ja pellin uunin päälle, niin kohoaa hyvin. Paista 225 asteessa 15-20 min. Ei voisi sämpylän teko olla helpompaa!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti